Kandungan blog ini lari sikit je dari fakta..kalau rasa loya, jangan muntah di sini..
http://img191.imageshack.us/img191/5630/abandonchilds1.png
3

TUTORIAL NAK BUAT SUBTITLE DRAMA KOREA (PART 1)

Posted by morriss on 12:34 AM in
Aku yakin ramai yang tengah cuti semester sekarang.. daripada korang berharap subtitle cerita korea daripada sumber-sumber yang sedia ada sekarang ni, (yang boleh diklasifikasikan sebagai agak kedekut) baik korang tolong buat.. pastu share untuk seluruh warga malaysia.. 

Masuk www.viikii.net

cari subtitle section yang korang nak.. contoh kt sini personal taste..
macam gambar kt bawah ni, korang boleh search kt situ...





Atau pun korang boleh cari drama yang korang nak kt popular channels..

Contoh aku pilih personal taste...




Bila dh masuk thread personal taste, korang akan nampak benda ape ntah aku taktau nk panggil ape.. tp seperti yang korang lihat dalam bulatan kt gambar dibawah... untuk setiap episod, nombor dalam kurungan tu, contoh episode 10(7), bermaksud untuk episod tu ada 7 part...

pilih la korang nk episod berapa..




Bila dah pilih episod, korang akan dibawa ke page seperti dibawah.. korang boleh pilih bahasa apa yang korang nak...

yang aku highlight dalam box tu, personel taste [1] (1/6), [1] tu bermaksud episod 1... (1/6) tu maksudnya part 1 daripada 6 part kesemuanya.. so, korang start la part by part.. dari part 1 sampai part 6...



 Bila korang dah pilih part, klik kt caption and subtitle..



anak panah tu menunjukkan slider untuk subtitle.. dia akan bergerak seiring dengan movie tu.. perhatikan, sub tu dibahagikan kepada part.. setiap ayat ada column masing masing.. korang tak boleh copy semua dari atas sampai bawah.. korang cuma boleh copy column demi column... 

perhatikan, bila slider tu sampai kt column ayat what should i do, column tu tukar jadi warna coklat.. waktu ni, hanya column tu je yang korang boleh copy..

untuk copy buat mcm biasa.. highlight ayat tu pastu tekan ctrl+c.. bukak notepad pastekan dalam tu... untuk gerakkan slider subtitle tu semula, tekan esc.. 

untuk setiap ayat, copy dan paste kan pada line yang baru.. jangan sambung..



Nanti r sambung.. aku nk g main futsal.. untuk part dua  tekan link bawah ni..

PART 2











**kalau buat sub ni,
nanti korang dah takde
feel nak tengok cerita 
 ni balik.. hahaaaa
tutor ni aku buat
just untuk orang yang 
desperate dan teringin
nak menyumbang jasa
pada masyarakat serta
peminat2 cerita korea
yang tak faham bahasa
korea..
panjangnye mengarut...

3org kentut di sisni:

Post a Comment

Copyright © 2009 ABANDONED CHILDS All rights reserved. Theme by morriss. | Bloggerized by morriss.