Kandungan blog ini lari sikit je dari fakta..kalau rasa loya, jangan muntah di sini..
http://img191.imageshack.us/img191/5630/abandonchilds1.png
6

RAKUGO...binatang ape ni?

Posted by morriss on 1:16 PM in

ada mcm2 stail tulis blog..ade gak yg jadikan blog tu diari..sampai nak g berak pun kene tulis..xpe, blog masing2..
aku suke stail rakugo...
 

selepas layan beberapa versi rakugo, aku ada definisi sendiri terhadap rakugo ni..aku memeng hebat, boleh cipta definisi sendiri tanpa rujuk pak wikii..

rakugo ni traditional japanese art..story telling art..ada sorang tukang cerita duduk dekat atas stage, pastu ramai org dengar..biasanye, penceritaan rakugo adalah berdasarkan hikayat2 kuno sebagai asas cerita..

sebagai contoh, kita ada hikayat sang kancil dgn buaya, tanggang, etc...cerita2 mcm ni akan di ulang2 cerita..cuma bezanya, ia akan berlainan versi mengikut kreativiti sang pencerita..
 

biasanya, pada permulaan cerita, pengikut kipas susah mati rakugo ni dah dapat agak cerita ape yg akan diceritakan..ape yg menarik pada cerita yg diulang2??...uniknya rakugo ni, pencerita akan gunakan kisah hidup sebenar yg berlaku disekeliling kita, tp disesuaikan dengan hikayat2 klasik..pengajaran yg sama, tp berlainan cerita..

at the end, org akan berfikir bertapa bodohnya manusia sbb melakukan perbuatan2 buruk, yg mereka sendiri sedar perbuatan mereka tu salah..
manusia mudah lupa..sebab tu kena sentiasa dengar, kena sentiasa diingatkan, kena sentiasa recall..

pengajaran yg sama, tapi cerita yg berbeza..pengalaman dan warna2 hidup yg masuk kedalam mata sang pencerita akan dikongsi sebagai hiburan dan pedoman orang ramai...typically dlm bentuk komedi bagi menjadikannya lebih menarik..


aku suka tulis cerita mcm ni..walaupun cerita2 yg aku tulis banyak yg tipu berbanding yg betul, tp overall, ada benda yg aku cuba sampaikan..



http://www.osaka-info.jp/en/culture/2007may/images/05_rakugo.jpg

*kalau ada org yg lu benci , 
memekak tepi telinga, 
muka plak mcm pencuri seluar dalam...
sarung je muka dia dengan kotak, 
xpun plastik sampah....
just dengar ape yg dia cakap...

6org kentut di sisni:

Post a Comment

Copyright © 2009 ABANDONED CHILDS All rights reserved. Theme by morriss. | Bloggerized by morriss.