Kandungan blog ini lari sikit je dari fakta..kalau rasa loya, jangan muntah di sini..
http://img191.imageshack.us/img191/5630/abandonchilds1.png
0

cane nk create navigation bar

Posted by morriss on 2:40 PM in
welcome2 mm...aku pon br blaja benda nih...ade org tanye so aku share la yek..sori la klu tutorial ni tergolong dlm ajaran sesat plak..hahaaa...


-click picture for larger view-

so, ni la navigator yg aku buat..follow tutorial ktne ntah, aku x ingat...standard yg ada cuma 'HOME, RSS COMMENT, EDIT..ntah ape lg pon aku x igat...kt cni aku tunjuk antara cara nk tukar, tambah, costumize navigation bar tu...

1) g LAYOUT..pastu g dekat EDIT HTML...dn keluar la computer language cm yg kt bawah ni...


-click picture for larger view-

2) korang cari lasampai jumpe coding yg seakan2 mcm dlm gambar tu....so ni case sensitive...baik copy semua coding HTML tu pastu paste kt notepad ke, word ke....create la back up...jgn delete pape pon letters, symbols dalam tu...then, please pay attention on highlighted code..

3) tengok highlighted words kt picture atas, then for description just click picture below....


-click picture for larger view-

4) steps 1-3 tu just utk positioning navigation bar tu....sori la..tonggang terbalik r tutorial aku nih...sbb tu kot aku x jadi cekgu...selamat masa depan budak2 kt msia nih..hehee ...ok pastu, korang scroll bawah ckit html code tu sampai la jumpa coding yg cm kt picture bawah ni....


-click picture for larger view-

5) utk coding yg aku highlight kan tu --> (http://im191.imageshack.us...........) ni adalah direct link utk background navigator aku..yg gambar kertas koyak tu...klu korang nk background sendiri, upload la picture korang tu.paling senang upload je kt http://imageshack.us/ .....size gambar yg akan di display kt blog nnt is exactly cm size picture yg sebenar..so, pepandai la edit picture tu...yang aku guna 99x80 pixel...


-click picture for larger view-

bila dh siap upload copy link yg mcm dlm picture tu pastu paste kt coding html td...maknenye korang replace background navigator tu dgn picture korang sendiri...try la save template tu klu nk tgk jadi ke x...pastu klu jd sambung la balik tutorial ni..klu xmo pon xpe...

tgk blk coding tu, tgk yg aku highlight kan tu....

height : 80 px; --> ni ketinggian background picture yg aku guna td (99x80 pixel)
margin-top : 1 px;
margin-left : 2 px; ---> ni utk margin, position/space background picture korang tu..nk ubah
margin-right: 2px; pon boleh

width : 99 px; --> ni lebar picture aku td (99x80 pixel)

6) then scroll bawah lg, klu aku punye sampai yg aku mark kt picture bawah ni...cari coding yg seakan2 yg aku highlight kan tu....


-click picture for larger view-


perasan x yg aku highlight kan tu adalah menu2 yg aku buat...so korang bole edit coding tu.... basic coding die cam yang kat bawah ni...

--->

yg aku highlight hijau tu korang kena ubah...contoh la korang nk letak kt navigator tu link utk pegi ke website syok.org....

so type kt id tu --> syok
and type kt link to the id tu address die --> www.syok.org

so jadi la macam ni -->

yg aku dh try, navigator utk tags2 yg aku buat

id --> movies
link to movies --> http://abandonchilds.blogspot.com/search/label/MOVIES

so, jadi la -->




yaaa..that's all...sorry klu dh memening kn kepale otak korang..hahaaa... sorry 4 the lack of a better words... have a try

0org kentut di sisni:

Post a Comment

Copyright © 2009 ABANDONED CHILDS All rights reserved. Theme by morriss. | Bloggerized by morriss.